Малая Южная железная дорога

Прошлое и настоящее

Малая Южная железная дорога

“Мала Південна” готується до відкриття нового сезону

На дитячій залізниці "Мала Південна" триває підготовка до нового сезону літніх перевезень, присвяченого 25-й річниці Незалежності України. До планових робіт залучені представники усіх служб Південної магістралі, а 16 квітня залізничники традиційно проведуть на Малій Південній День довкілля.

Так, у межах підготовки до урочистого відкриття сезону-2016, запланованого на 2 травня, фахівці Харківської дистанції колії замінили непридатні шпали в тупиках на станціях Парк і Лісопарк та почали заміну дерев'яних шпал на залізобетонні на перегоні. До речі, залізобетонні шпали на станціях та частково дільниці Парк-Лісопарк були укладені напередодні сезону-2015, і наразі це наймасштабніші колійні роботи в історії дитячої залізниці за часів незалежної України.

Працівники пасажирського вагонного депо Харків-Сортувальний перевіряють гальмівне обладнання вагонів поїздів "Україна" та "Юність Південної", а майстри локомотивного депо Харків-Сортувальний ремонтують тепловози поїздів. Тривають також роботи з підготовки засобів СЦБ та зв'язку, які здійснюють спеціалісти Основ'янської та Харківської дистанцій сигналізації та зв'язку.

Косметичний ремонт будівель і споруд Малої Південної проводять працівники Харківського будівельно-монтажного управління, а благоустроєм території займаються фахівці Харківської дистанції захисних лісонасаджень.

Довідково:

Дитяча залізниця "Мала Південна" – центр виховання і підготовки майбутніх професійних кадрів Південної залізниці. Дитячу залізницю відкрито 8 листопада 1940 року за ініціативи гуртківців лабораторії залізничного моделювання при Харківському Палаці піонерів. Під час Великої Вітчизняної війни "Малу Південну" було повністю зруйновано. Друге її народження відбулося 5 серпня 1945 року, коли залізницю було реконструйовано.

Загальна довжина колії дитячої залізниці "Мала Південна" – 3,6 км. Діють дві станції – Парк і Лісопарк, а також зупинна платформа "Меморіал". Рухомий склад дитячої залізниці – це два поїзди "Україна" та "Юність Південної", які складаються з 6 вагонів, та два тепловози.

"Мала Південна" має сучасну навчальну базу для повноцінної профорієнтаційної роботи з юними залізничниками. На дитячій залізниці працює більше 70 гуртків юних залізничників, у яких займається понад 1100 школярів за 11 основними спеціальностями залізничного транспорту. У гуртках дитячої залізниці пройшли навчання понад 70 тисяч школярів, більшість з яких назавжди пов'язали своє життя із залізницею.

Юні залізничники чекають на харків'ян та гостей міста за адресою: м. Харків, вул. Сумська, 81.

Пресс-центр Південної залізниці

Источник: http://wwww.pz.gov.ua/

^