Малая Южная железная дорога

Прошлое и настоящее

Малая Южная железная дорога

МАЛА ПІВДЕННА

Газета "Соціалістична Харківщина", 01.08.1948, № 152 (7801)

…В лісі лунає свисток паровоза. Від перону станції «Парк» вирушає состав невеличких зелених і голубих вагончиків, з вікон виглядають задоволені діти.

З першого дня свого існування Мала Південна стала улюбленим місцем позашкільної роботи, розваги і відпочинку харківських школярів. За останній час дитяча залізниця значно збільшила своє господарство. Юні залізничники одержали 6 нових вагончиків, автодрезину. Збільшено кількість вагонів у составах, продовжено станційні колії і перони. Зараз на залізниці курсують за денним графіком 26 пар поїздів.

Малу Південну повністю обслуговують діти, які навчались в її технічних гуртках. 268 хлопчиків і дівчат склали іспити на звання машиністів, чергових по станції, зв'язківців, головних кондукторів, вагонників, провідників.

На залізниці відомі бездоганною роботою начальник зміни Олександр Лазаренко, чергова по станції «Лісопарк» Неля Говорушенко, машиніст Олександр Животов, голова Ради юних залізничників Людмила Ясинова.

Малу Південну щодня відвідують численні екскурсії. Недавно, проїздом до Артека, тут побували піонери Ленінграда. З Курської області приїхали діти робітників Борисівського радгоспу. Для обміну досвідом роботи приїздили юні залізничники Малої Ярославської. Чекається приїзд з міста Баку делегації Малої Азербайджанської.

Одночасно з Всесоюзним святом залізничників Мала Південна відзначає триріччя свого післявоєнного існування. Вона стала центром пропаганди і поширення серед школярів залізничних знань. За цей час залізницею перевезено більше 275.000 юних пасажирів. Багато вихованців Малої Південної назавжди зв'язали своє життя з залізничним транспортом. Став інженером колишній учасник будівництва дитячої залізниці Йосиф Годин. Він працює тепер начальником технічного відділу паровозоремонтного заводу на Карагандинській залізниці. Після закінчення Харківського інституту інженерів транспорту працює в службі руху управління Південної залізниці Єва Дашевська. Технікум залізничного транспорту закінчили Сергій Назаров і Володимир Симко.

В День залізничника на станції «Парк» відбудеться зустріч юних залізничників з знатними людьми Південної, виступ дитячого ансамблю самодіяльності, масове катання гостей.

Д. КРАВЧЕНКО,
начальник Малої Південної залізниці, інженер-майор тяги.

^