Малая Южная железная дорога

Прошлое и настоящее

Малая Южная железная дорога

ДЕНЬ ЗАЛІЗНИЧНИКА В ХАРКОВІ

Газета «Соціалістична Харківщина», 07.08.1945, №155 (7028)

 

 

4 серпня відбулося урочисте засідання партійних. радянських і громадських організацій м. Харкова разом з управлінням, дорпрофспілкою і стахановцями Харківського залізничного вузла, присвячене Сталінському Дню залізничника.

Засідання відкрив секретар Харківського обкому КП(б)У тов. Чураєв.

Перші слова привітання учасники опорів присвятили великому вождеві .народів товаришу Сталіну. Зал стоячи бурхливими оплесками вітав Генералісимуса.

Доповідь про Сталінський День залізничника зробив генерал-директор тяги 3 рангу начальник залізниці тов. Даниленко.  

Учасники зборів надіслали привітальну телеграму на ім'я голови Раднаркому УРСР і секретаря ЦК КП(б)У тов. Хрущова і рапорт Наркому шляхів генерал-лейтенанту тов. Ковальову. Залізничники поклялись ще більше кріпити військово-економічну .міць вашої радянської Держави.

Після зборів відбувся великий концерт.

В неділю зранку тисячі харків'ян вирушили в міський парк імені Горького, щоб разом з транспортниками Південної відзначити 10-річчя Всесоюзного Сталінського Дня залізничника. На алеях і майданах гарно прибраного парку — натовпи святково зодягнених людей. Грає музика.

Виставка «Досягнення залізничного транспорту» привернула загальну увагу. Численні експонати — діаграми, фото, карти, наочно розповідають про виробничі досягнення і трудові подвиги залізничників в мирний час та в період Великої Вітчизняної війни. Виставка знайомить також з рекордами. передових людей нашої Південної, новаторами виробництва.       Тут же, в парку, харків'яни були свідками знаменної події — відкриття Малої Південної залізниці.

На майдані перед вокзалом мітинг. Звучать слова привітання, промовці згадують труднощі, які переборено на шляху до відродження дитячої залізниці.

Голова міськвиконкому тов. Селіванов запрошує учасників мітингу на перон. На коліях — свіжо пофарбований паровоз, гарний пасажирський вагон. Гості займають місця.

13 годин 56 хвилин. Серед урочистої тиші лунають два дзвоники. Головний кондуктор Гарік Залевський вручає жезл машиністу Анатолію Сапегіну.

Веселий свисток паровоза, і поїзд під звуки музики плавко рушає в місця, везучи щасливих пасажирів, на долю яких випало першими їхати в комфортабельному голубому вагоні.

На стадіоні «Динамо» відбулися масові спортивні змагання. Демонстрували свою майстерність легкоатлети — стрибуни в висоту з розбігу і з жердиною, метальники списа, стрибуни в довжину; виступали волейболісти, боксери, тенісисти та ін.

В парку був даний концерт силами артистів харківських театрів, колективів художньої самодіяльності. Були влаштовані масові ігри, весело кружляли в танцях пари.

Всесоюзний Сталінський День залізничників вилився у всенародне свято.

07.08.1945, Соціалістична Харківщина, № 155(7028)

^