Малая Южная железная дорога

Прошлое и настоящее

Малая Южная железная дорога

ОФОРМЛЕННЯ ВОКЗАЛУ ДИТЯЧОЇ ЗАЛІЗНИЦІ

Газета “Соціалістична Харківщина”, 05.07.1940, № 153 (5772)

Харківський архітектор Є. А. Лимар—автор проектів усіх цивільних споруджень на дитячій залізниці — закінчує робочі рисунки внутрішнього обладнання вокзалу на станції «Парк», в якому для маленьких пасажирів буде забезпечений максимальний комфорт.

Вестибюль матиме монументальні форми. Освітлюватиметься він частково приховано, частково з допомогою люстр. Передбачається, що окремі люстри будуть бронзові, з хрустальними підвісками. Підлоги запроектовані мозаїчні. Склепіння буде прикрашене українськими народними орнаментами.

Зал дожидання буде витриманий в світлих тонах. На стелі харківські художники напишуть велике панно на тему: «Відкриття дитячої залізни­ці».

Уже готовий проект павільйону легкого типу, який буде збудований у Лісопарку, в другому кінці залізниці. Павільйон складатиметься з вестибюля і двох залів дожидання. Службові приміщення в холодну пору року будуть опалюватися. Не зважаючи на невеликий розмір, будова матиме нарядний і урочистий вигляд. При проектуванні павільйону для декоративних фризів, карнизів тощо були використані кращі зразки української народної творчості.

Оформлення залізобетонного аркового мосту, що будується поблизу дитячого санаторія, теж належить тов. Є. А. Лимареві. Незабаром на одному з харківських заводів будуть відлиті мостові чавунні грати за спеціальними ескізами, опрацьованими для будівництва дитячої залізниці.

^