Малая Южная железная дорога

Прошлое и настоящее

Малая Южная железная дорога

На Малій Південній

Газета Соціалістична Харківщина, №167, 21.08.1954

 

Цікаво провадять школярі дозвілля на Малій Південній. Цього року в школах Харкова працювало 126 залізничних гуртків, в яких понад 2.500 дітей вивчали техніку залізничного, транспорту, сигналізацію, правила руху поїздів тощо.

Під час канікул школярі під наглядом інструкторів працюють на. дитячій залізниці стрілочниками, кочегарами, машиністами, радистами, колійними обхідниками, оглядачами вагонів та ін.

Мала Південна оснащена новою технікою, яку школярі успішно вивчають. Вже четвертий рік працює у нас учень З 5-ї залізничної школи Олег Красильніков. За цей час він добре освоїв професію машиніста, точно за графіком веде поїзди. В школі Олег вчиться тільки на четвірки і п'ятірки. «Кадровик» Малої Південної старшокласник 47-ї. залізничної школи Григорій Демченко водночас з відмінним навчанням у школі добре оволодіває технікою залізничного транспорту і нині працює поїзним радистом.

Дитяча залізниця подає велику допомогу школам у виховній роботі, політехнічному навчанні. Працюючи на Малій Південній, хлопчики і дівчатка краще знайомляться з залізничним транспортом і потім здебільшого обирають одну з його професій. Наведу кілька прикладів. Учень 49-ї школи Борис Пінчук, прийшовши до нас, працював у різних гуртках, та найбільше його цікавив паровоз. Після трьох років навчання на Малій Південній він став машиністом. Нещодавно Борис, закінчивши школу, вступив слюсарем по ремонту паровозів у депо станції Харків-Сортувальний з тим, щоб у майбутньому стати машиністом і самому водити великовагові поїзди по сталевих магістралях рідної Батьківщини. Олег Сигінов чотири роки відвідував гуртки дитячої залізниці, а нині — студент Харківського інституту інженерів залізничного транспорту.        

Та хіба тільки Борису Пінчуку і Олегові Сигінову дитяча залізниця допомогла обрати професію! Сотні наших вихованців нині працюють на підприємствах транспорту, вчаться в залізничних училищах, технікумах, інститутах.

Д. КРАВЧЕНКО, начальник Малої Південної, інженер-майор тяги.

 

Соціалістична Харківщина, №167, 21.08.1954

На знімках: І. Поїзд наближається до станції; 2. Провідник вагона № 3, восьмикласниця Люда Бєлєвцова провадить посадку юних пасажирів; 3. Учень 47-ї мереф'янської школи, радист Григорій Демченко в радіовузлі.

Фото О. Коптюхіна.

^